Άνεμος Μεγάλης Εντάσεως (Άνω των 4 Μποφορ)

Οι ισχυροί άνεμοι συνήθως είναι επιβλαβείς για τις περισσότερες καλλιέργειες. Η καταστροφή παραγωγικών κλάδων σε δένδρα ελιάς ή κληματίδες αμπελιού είναι πολύ συνηθισμένες σε ορισμένες περιοχές της χώρας μας κατά την περίοδο του φθινοπώρου. Επίσης, οι ισχυροί άνεμοι σε συνδυασμό με την ξηρασία αυξάνουν τη διαπνοή των καλλιεργειών με αποτέλεσμα την αύξηση των αναγκών σε νερό. Η προστασία των καλλιεργειών σε πληττόμενες περιοχές γίνεται με φυσικούς ανεμοφράκτες (π.χ. συστάδες από αρσενικά Κυπαρίσσια).

Αμπέλι

Ο ισχυρός άνεμος, εκτός του περιορισμού της φυτοπροστασίας στο αμπέλι, δημιουργεί και υποβάθμιση του σταφυλιού από μηχανικές βλάβες και μείωση της εμπορευσιμότητας του νωπού προϊόντος. Επίσης, σε συνδυασμό με υψηλές θερμοκρασίες προκαλεί μεγάλη καταστροφή στην παραγωγή. Ακόμη, μηχανικές βλάβες σε κληματίδες είναι πολύ συχνές κατά τη περίοδο της ανάπτυξής τους την άνοιξη.

Αχλάδι

Η αχλαδιά πρέπει να προστατεύεται σε ανεμόπληκτες περιοχές προς αποφυγή ζημιών στην παραγωγή ή και στο ίδιο το δένδρο. Οι άνεμοι χαμηλής εντάσεως είναι επιθυμητοί την περίοδο της άνθησης διότι βοηθούν στην επικονίαση των δένδρων. Επίσης, οι άνεμοι χαμηλής εντάσεως την περίοδο του χειμώνα βοηθούν την προστασία των δένδρων από τον παγετό.

Βαμβάκι

Ο ισχυρός άνεμος επηρεάζει το βαμβάκι στις περιόδους πρώτης ανάπτυξης και κατά την συγκομιδή. Κατά την περίοδο της πρώτης ανάπτυξης, οι νεαροί βλαστοί μπορεί να καταστραφούν και να χρειάζεται επανεγκατάσταση της φυτείας, ενώ κατά την περίοδο της συγκομιδής, όταν έχουν ανοίξει τα καρύδια (κάψες), δημιουργείται απομάκρυνση και πτώση του σύσπορου βαμβακιού στο έδαφος με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της παραγωγής. Επίσης, μηχανικές καταστροφές σε φύλλα και καρύδια επηρεάζουν την ποιότητα του προϊόντος και το χρόνο της συγκομιδής.

Βερίκοκο

Σε ανεμόπληκτες περιοχές απαιτείται προστασία της καλλιέργειας της βερικοκιάς προς αποφυγή ζημιών στο δένδρο αλλά και στην παραγωγή. Άνεμοι χαμηλής εντάσεως κατά την περίοδο της άνθησης είναι επιθυμητοί διότι βοηθούν στην επικονίαση των δένδρων, ενώ κατά την περίοδο του χειμώνα βοηθούν την προστασία των δένδρων από τον παγετό.

Ελιά

Ο άνεμος επηρεάζει πολυπλεύρως την ανάπτυξη και την παραγωγή της ελιάς. Ισχυρός άνεμος, πάνω από 4 Β, προκαλεί προβλήματα στη δυνατότητα εφαρμογής φυτοπροστασίας όπως επίσης σπάσιμο κλάδων, καρπόπτωση, μείωση του νερού στα φύλλα λόγω διαπνοής, συρρίκνωση του καρπού και υποβάθμιση του ελαιόλαδου. Σε ακραίες περιπτώσεις έχει προκληθεί και ξερίζωμα δέντρων.

Καλαμπόκι

Ο αραβόσιτος είναι πολύ ευαίσθητος στους δυνατούς ανέμους λόγω του ότι το ύψος του φυτού μπορεί να φτάσει και τα 2,5 μέτρα. Οι ισχυροί άνεμοι μπορούν να προκαλέσουν πλάγιασμα του στελέχους του φυτού με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της παραγωγής έως και τη συνολική καταστροφή της.

Κεράσι

Προς αποφυγή ζημιών στην παραγωγή ή και στο ίδιο το δένδρο, το κεράσι πρέπει να προστατεύεται σε ανεμόπληκτες περιοχές. Οι άνεμοι χαμηλής εντάσεως είναι επιθυμητοί την περίοδο της άνθησης διότι βοηθούν στην επικονίαση των δένδρων. Επίσης, οι άνεμοι χαμηλής εντάσεως την περίοδο του χειμώνα βοηθούν την προστασία των δένδρων από τον παγετό.

Κριθάρι

Το κριθάρι είναι φυτό που δημιουργεί πολλά «αδέλφια» (φυτά από την ίδια ρίζα) και είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στους σφοδρούς ανέμους. Στις περιπτώσεις που το φυτό πλαγιάζει επιδρούν εκτός του ανέμου και άλλοι κλιματικοί παράγοντες όπως βροχόπτωση, χαλάζι, κ.α.

Μήλο

Η μηλιά πρέπει να προστατεύεται με ανεμοφράκτες, φυσικούς ή τεχνητούς, σε ανεμόπληκτες περιοχές προς αποφυγή ζημιών τόσο στην παραγωγή όσο και στο ίδιο το φυτικό κεφάλαιο. Οι άνεμοι φυσιολογικής εντάσεως είναι επιθυμητοί την περίοδο της άνθησης διότι βοηθά στην επικονίαση των δένδρων. Επίσης, οι άνεμοι χαμηλής εντάσεως τις ψυχρές νύχτες του χειμώνα βοηθούν την αποφυγή της επίδρασης του παγετού στα δένδρα.Επίσης, οι θερμοί άνεμοι του καλοκαιριού (Λίβας) μπορούν να μειώσουν την παραγωγή, διότι μειώνεται ο ρυθμός διαπνοής των δένδρων και ελαττώνεται η ταχύτητα ανάπτυξης των καρπών.

Ροδάκινο - Νεκταρίνι

Προς αποφυγή ζημιών λόγω αέρα, το Ροδάκινο και το Νεκταρίνι πρέπει να προστατεύονται σε ανεμόπληκτες περιοχές. Την περίοδο της άνοιξης, οι άνεμοι χαμηλής εντάσεως είναι επιθυμητοί διότι βοηθούν στην επικονίαση των δένδρων. Επίσης, κατά την περίοδο του χειμώνα οι άνεμοι χαμηλής εντάσεως βοηθούν την προστασία των δένδρων από τον παγετό.

Σιτάρι

Το σιτάρι γενικά δεν επηρεάζεται από τους ισχυρούς ανέμους κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Η πιο ευαίσθητη - επικίνδυνη περίοδος είναι το καλάμωμα πριν τη συγκομιδή όπου εκεί σε συνδυασμό με βροχή ή χαλάζι έχουμε πλάγιασμα του στελέχους και υποβάθμιση έως και καταστροφή της παραγωγής.

Εσπεριδοειδή - Λεμονιά/Πορτοκαλιά/Μανταρινιά

Οι άνεμοι μεγάλης εντάσεως, καθώς και οι ψυχροί άνεμοι μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στα δέντρα, φυλλόπτωση, μείωση της βλάστησης, απώλεια καρπών και υποβάθμιση της ποιότητας αυτών.

Κηπευτικά - Τομάτα/ Αγγούρι/ Πιπεριά

Οι καλλιέργειες των κηπευτικών είναι ετήσιες και συνήθως οι αγροί καλλιέργειας εναλλάσσονται κάθε περίοδο. Οι συνθήκες αυτές δεν βοηθούν να δημιουργηθούν μόνιμοι φράχτες προστασίας της φυτείας από ισχυρούς ανέμους.

Οι υπαίθριες καλλιέργειες για τους παραπάνω λόγους υποστυλώνονται με πασσάλους, κάθετους ή διασταυρούμενους, με δίχτυα στήριξης με επιπλέον ειδικά στηρίγματα, ή πολύ σπάνια σε βρώσιμα κηπευτικά, αλλά συχνά στη βιομηχανική τομάτα, τα φυτά αφήνονται να αναπτυχθούν ελεύθερα στην επιφάνεια του εδάφους, αφού αυτό καλυφθεί με μαύρο πλαστικό. Η οριζόντια αυτή ανάπτυξη προστατεύει από τους ανέμους αλλά είναι ιδιαίτερα επιρρεπής σε μυκητολογικές ασθένειες.

Γενικές γεωργικές κατευθύνσεις ανά αγρομετεωρολογικό παράγοντα

Θερμοκρασία Αέρα Θερμοκρασία Εδάφους Υγρασία Αέρα Υγρασία Εδάφους Άνεμος

Σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το meteo.gr

Newsletter meteofarm.gr
Καθημερινή ενημέρωση μέσω email για την πρόγνωση του καιρού στην περιοχή σας.
Με την πλοήγησή σας στην ιστοσελίδα meteofarm.gr αποδέχεστε τη χρήση cookies. Τα cookies μας επιτρέπουν να προσφέρουμε καλύτερες και εξατομικευμένες λειτουργικότητες.