Θερμοκρασία Εδάφους

Η θερμοκρασία εδάφους είναι σημαντικό στοιχείο στη παρατήρηση των συνθηκών ανάπτυξης των καλλιεργειών, διότι παίζει ρόλο στην ανάπτυξη της ρίζας, στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών κ.α. Συνήθως, η μεταβολή της θερμοκρασίας του εδάφους είναι 3-5 οC μεγαλύτερη από τη μεταβολή της θερμοκρασίας του αέρα.

Ελιά

Η ελιά επηρεάζεται από τη θερμοκρασία του εδάφους κυριώς κατά την φύτευση-εγκατάσταση των νεαρών δένδρων. Κατά τη περίοδο αυτή, η θερμοκρασία δεν θα πρέπει να πέφτει κάτω των -5 οC.

Αμπέλι

Η θερμοκρασία εδάφους 27-29 οC, παίζει σημαντικό ρόλο στη ριζοβολία του αμπελιού, τους καλοκαιρινούς μήνες που η ανάπτυξη της παραγωγής βρίσκεται στο έπακρο.

Αχλάδι

Κατά την εγκατάσταση της αχλαδιάς, η θερμοκρασία εδάφους παίζει σημαντικό ρόλο. Η εποχή εγκατάστασης του δενδρώνα είναι συνηθέστερα το φθινόπωρο και λιγότερο την άνοιξη. Αυτό συμβαίνει διότι η θερμοκρασία του εδάφους θα πρέπει να είναι το πολύ έως -5 οC, και η θερμοκρασία του αέρα όχι πάνω από 10 οC.

Βαμβάκι

Η θερμοκρασία του εδάφους κατά τη σπορά πρέπει να είναι γύρω στους 15 οC, καθώς χαμηλότερες θερμοκρασίες καθυστερούν το φύτρωμα και οι σπόροι μπορεί να εμφανίσουν προσβολές από μύκητες.

Βερίκοκο

Η θερμοκρασία εδάφους παίζει κύριο ρόλο στην εγκατάσταση του δενδρώνα. Λόγω του ότι κατά την εγκατάσταση της βερικοκιάς η θερμοκρασία του εδάφους θα πρέπει να είναι το πολύ έως -5 οC και η θερμοκρασία του αέρα όχι πάνω από 10 οC, η εποχή που επιλέγεται είναι συνηθέστερα το φθινόπωρο και λιγότερο την άνοιξη.

Καλαμπόκι

Η θερμοκρασία του εδάφους παίζει σημαντικό ρόλο στην αρχή της καλλιέργειας και πρέπει να είναι άνω των 10 οC για να βλαστήσει ο σπόρος του καλαμποκιού. Σε χαμηλότερες θερμοκρασίες αυξάνεται ο χρόνος φυτρώματος καθώς και ο κίνδυνος καταστροφής του σπόρου από ασθένειες του εδάφους.

Κεράσι

Στην εγκατάσταση του δενδρώνα της κερασιάς, η θερμοκρασία εδάφους παίζει κύριο ρόλο. Οι περίοδοι εγκατάστασης που επιλέγονται είναι κυρίως το φθινόπωρο και δευτερευόντως την άνοιξη, διότι η θερμοκρασία του εδάφους θα πρέπει να είναι το πολύ ως -5 οC, και η θερμοκρασία του αέρα όχι πάνω από 10 οC.

Κριθάρι

Η θερμοκρασία του εδάφους είναι σημαντικός παράγοντας για τη βλάστηση των σπόρων του κριθαριού. Επιλέγονται περίοδοι σποράς, ώστε η θερμοκρασία να είναι 3-5 οC για την γρήγορη βλάστηση των σπόρων, λόγω της ευαισθησίας του φυτού στις χαμηλές θερμοκρασίες.

Μήλο

Η θερμοκρασία εδάφους παίζει κύριο ρόλο στην εγκατάσταση του δενδρώνα. Η εποχή που επιλέγεται για την εγκατάσταση είναι συνήθως το φθινόπωρο και λιγότερο την άνοιξη, διότι η θερμοκρασία του εδάφους θα πρέπει να είναι το πολύ έως -5 οC, και η θερμοκρασία του αέρα όχι πάνω από 10 οC.

Ροδάκινο - Νεκταρίνι

Η θερμοκρασία εδάφους παίζει κύριο ρόλο στην εγκατάσταση του δενδρώνα. Για την εγκατάσταση του δενδρώνα απαιτούνται θερμοκρασίες εδάφους έως το πολύ -5 οC και αέρα όχι πάνω από 10 οC. Για το λόγο αυτό, η εποχή που επιλέγεται είναι συνήθως το φθινόπωρο και λιγότερο την άνοιξη.

Σιτάρι

Στην καλλιέργεια του σιταριού, η θερμοκρασία εδάφους με ελάχιστη 3-4 οC, επηρεάζει τη βλάστηση του σπόρου. Χαμηλότερες θερμοκρασίες καθυστερούν τη βλάστηση και αυξάνουν τον κίνδυνο προσβολής από έντομα εδάφους. Η άριστη θερμοκρασία εδάφους για βλάστηση του σπόρου είναι 20-22 οC.

Εσπεριδοειδή - Λεμονιά/Πορτοκαλιά/Μανταρινιά

Όταν η θερμοκρασία του εδάφους είναι κάτω από 13 οC, οι ρίζες δεν είναι ενεργώς λειτουργικές με αποτέλεσμα η αυξημένη απώλεια νερού από τα δέντρα με τη διαπνοή λόγω της ψηλής θερμοκρασίας του αέρα, να είναι μεγαλύτερη από εκείνη, που μπορεί να αναπληρώσει ένα μη ενεργό ριζικό σύστημα σε κρύο έδαφος. Μια τέτοια κατάσταση όταν σημειωθεί κατά ή και αμέσως μετά την περίοδο της καρπόδεσης, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές απώλειες στην παραγωγή. Εάν μάλιστα η απότομη αύξηση της θερμοκρασίας είναι υπερβολικά υψηλή, τότε η παραγωγή μπορεί να καταστραφεί ολοσχερώς. Η ζημιά είναι μεγαλύτερη, όταν το έδαφος είναι ξηρό ή όταν η απότομη αύξηση των θερμοκρασιών συνοδεύεται και από ξηρούς ανέμους, όπως συμβαίνει στις ημίξερες περιοχές.

Κηπευτικά - Τομάτα/ Αγγούρι/ Πιπεριά

Η θερμοκρασία εδάφους παίζει κύριο ρόλο στην εγκατάσταση του φυτού. Η θερμοκρασία του εδάφους δεν πρέπει να είναι μικρότερη από 14 oC για μια καλή ανάπτυξη της ρίζας και ολόκληρου του φυτού.

Γενικές γεωργικές κατευθύνσεις ανά αγρομετεωρολογικό παράγοντα

Θερμοκρασία Αέρα Θερμοκρασία Εδάφους Υγρασία Αέρα Υγρασία Εδάφους Άνεμος

Σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το meteo.gr

Newsletter meteofarm.gr
Καθημερινή ενημέρωση μέσω email για την πρόγνωση του καιρού στην περιοχή σας.
Με την πλοήγησή σας στην ιστοσελίδα meteofarm.gr αποδέχεστε τη χρήση cookies. Τα cookies μας επιτρέπουν να προσφέρουμε καλύτερες και εξατομικευμένες λειτουργικότητες.