crops 0005 ilios2

Ακραίες τιμές θερμοκρασία αέρα στην καλλιέργεια του ηλίανθου

Ο ηλίανθος είναι ευπροσάρμοστο φυτό στον παγετό και μπορεί να αντέξει σε θερμοκρασίες από  -2οC ως -8οC στο στάδιο των κοτυληδόνων, αργότερα όταν το φυτό φτάσει στο στάδιο των 8-10 φύλλων γίνεται πιο ευαίσθητο και μπορεί να καταστραφεί στους 0οC .

Αντίθετα, αν κατά την περίοδο της άνθησης επικρατήσουν θερμοκρασίες πάνω από 35οC, γίνεται κακή γονιμοποίηση, με αποτέλεσμα την δημιουργία πολλών κούφιων ή μικρών ηλιόσπορων με αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής.

Ο ρόλος της θερμοκρασίας εδάφους στον ηλίανθο

Η θερμοκρασία του εδάφους παίζει σημαντικό ρόλο από την αρχή της καλλιέργειας, και πρέπει να είναι άνω των 8ο C  για να βλαστήσει ο σπόρος του Ηλίανθου. Επίσης η θερμοκρασία επηρεάζει την ταχεία ανάπτυξη του ριζικού συστήματος που είναι η βάση της καλλιέργειας γιατί φτάνει σε βάθος 2,5-3 μ.

Πώς επηρεάζει η ατμοσφαιρική υγρασία την καλλιέργεια του ηλίανθου

Ο ηλίανθος είναι καλλιέργεια που συνήθως δεν αρδεύεται και εκμεταλλεύεται κυρίως τις βροχοπτώσεις της περιόδου. Η πιο σημαντική περίοδος που επηρεάζεται αρνητικά από την ξηρασία (Υγρασία < 30% ) είναι εκείνη της γονιμοποίησης και ανάπτυξης των σπόρων. Επιθυμητή είναι η ξηρασία τη περίοδο της συγκομιδής ώστε ο σπόρος να είναι απαλλαγμένος από υγρασία.

Η υψηλή υγρασία (Υγρασία >70%) επηρεάζει την απόδοση του Ηλίανθου, αν υπάρχει κατά την έναρξη της ανάπτυξης του φυτού διότι ωθεί την βλαστική ανάπτυξη και καθυστερεί ο σχηματισμός των σπόρων και το γέμισμα της «πίτας» (κεφαλή ηλίανθου).  Η κρίσιμη περίοδος του ηλίανθου για νερό είναι το διάστημα, 20 μέρες πριν την ανθοφορία έως 20 μέρες μετά την ανθοφορία.

Η επίδραση της εδαφικής υγρασίας στην ανάπτυξη του ηλίανθου

Οι ανάγκες του Ηλίανθου σε εδαφικό νερό είναι αρκετά υψηλές, 500-600mm νερού. Η επάρκεια νερού την περίοδο της πρώτης βλαστικής ανάπτυξης καθυστερεί την τελική παραγωγή, ενώ αντίθετα τη περίοδο από την άνθηση ως και την ωρίμανση των σπόρων, δρα ευεργετικά στην παραγωγή.

Από την άλλη μεριά, η ανεπάρκεια εδαφικής υγρασίας κατά την περίοδο της ανθοφορίας του ηλίανθου έχει μεγαλύτερη αρνητική επίδραση απ' ότι κατά τη βλαστική περίοδο. Η διαθεσιμότητά της κατά την περίοδο της άνθισης έως και την έναρξη της φυσιολογικής ωρίμανσης είναι καθοριστικής σημασίας για το σχηματισμό και το γέμισμα των σπόρων.

Τι προκαλείται στην καλλιέργεια του ηλίανθου από τους ισχυρούς ανέμους.

Ο Ηλίανθος υποφέρει από τους δυνατούς ανέμους  λόγω του βάρους της κεφαλής κατά την ωρίμανση, οπότε μπορεί να προκληθεί πλάγιασμα του στελέχους και υποβάθμιση της ποιότητας του σπόρου.

Γενικές γεωργικές κατευθύνσεις ανά καλλιέργεια

Σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το meteo.gr

Newsletter meteofarm.gr
Καθημερινή ενημέρωση μέσω email για την πρόγνωση του καιρού στην περιοχή σας.