Η μελιτζάνα (επιστ. Solanum melongena, κοινώς Στρύχνον ή μελιτζάνα) είναι ποώδες, πολυετές φυτό της οικογένειας των Στρυχνοειδών (Solanaceae) και καλλιεργείται για τον ομώνυμο καρπό της.

Η μελιτζάνα σπέρνεται στο σπορείο αρχές με μέσα Μαρτίου. Το βάθος σποράς είναι περίπου 1 με 1,5 εκατοστά. Το σπορείο πρέπει να έχει τουλάχιστον 18-21 οC ώστε να βλαστήσουν οι σπόροι. Όταν τα φυτάρια φτάσουν σε ύψος τα 10 εκατοστά, είναι έτοιμα για μεταφύτευση.

Το ιδανικό έδαφος για την καλλιέργεια μελιτζάνας είναι αμμοπηλώδες, πλούσιο σε οργανικές ουσίες και καλά αποστραγγιζόμενο.
Το έδαφος θα πρέπει να έχει pH μεταξύ 5,5 και 8,0.

Η λίπανση της μελιτζάνας πρέπει να είναι ισορροπημένη και πλούσια σε ιχνοστοιχεία. Η μελιτζάνα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στην έλλειψη Μαγνησίου και των ιχνοστοιχείων Ψευδάργυρος, Σίδηρος, Βόριο και Μολυβδαίνιο.

Οι αποστάσεις φύτευσης μεταξύ των γραμμών είναι μεταξύ 60 και 90 εκατοστών, ενώ επί της γραμμής από 45 έως 60 εκατοστά

Η μελιτζάνα έχει επιπόλαιο ριζικό σύστημα, και συνήθως στις υπαίθριες καλλιέργειες στηρίζεται με πασσάλους ή πλέγματα ενώ στο θερμοκήπιο, δένεται στο σύρμα στήριξης, όπως η τομάτα.

Η μελιτζάνα είναι ένα φυτό που χρειάζεται πολύ νερό. Το χώμα διατηρείται διαρκώς υγρό για να αποφεύγονται οι συνθήκες στρες

Οι σοβαρότερες μυκητολογικές ασθένειες της μελιτζάνας είναι: Αλτερναρίωση, Βερτισιλλίωση, Βοτρύτης ή Τεφρά σήψη, Κλαδοσπορίωση τομάτας, Περονόσπορος, Ριζοκτόνια και Ωίδιο . Οι σοβαρότεροι εχθροί της είναι: Αγρότιδες ή Καραφατμέ , Αλευρώδης, Άλτης ή Ψύλλος, Αφίδες, Δορυφόρος, Θρίπας και οΚοινός Τετράνυχος
Οι αντιμετώπιση τους γίνεται χημικά, με καλλιεργητικά μέτρα ή με ανθεκτικά υβρίδια, πάντοτε με εγκεκριμένα σκευάσματα φυτοπροστασίας και σύμφωνα με τις οδηγίες των τοπικών γεωπόνων.

Παρέχονται 840 σημεία πρόγνωσης σε καλλιεργητικές περιοχές
Αναζητήστε την περιοχή σας: Αναζητήστε την περιοχή σας:
Εναλλακτικά, επιλέξτε περιοχή:
Παρέχονται 840 σημεία πρόγνωσης σε καλλιεργητικές περιοχές

Εναλλακτικά, επιλέξτε περιοχή από το παρακάτω μενού: