καλλιέργεια καλαμποκιού

Το καλαμπόκι ή αραβόσιτος ανήκει στα σιτηρά. Καλλιεργείται κυρίως για καρπό και δευτερευόντως για παραγωγή βιομάζας για άμεση κατανάλωση ή ενσίρωση (αποξήρανση της χλωρής μάζας και αποθήκευση για ζωοτροφή).

Στην Ελλάδα, το καλαμπόκι καλύπτει περίπου 1,5 εκ. στρέμματα για καρπό και χλωρή μάζα.

Εδαφοκλιματικές απαιτήσεις στην καλλιέργεια καλαμποκιού/ αραβοσίτου

Το καλαμπόκι χαρακτηρίζεται σαν φυτό των θερμών κλιμάτων.  Αναπτύσσεται σε περιοχές με μέση θερμοκρασία κατά τους θερινούς μήνες υψηλότερη των 19 oC και μέση θερμοκρασία νύχτας 13 oC.  Η ανάπτυξή του καλαμποκιού γίνεται άριστα όταν δεν υπάρχει παγετός για 120 ήμερες κατά την περίοδο ανάπτυξης του.

Οι απαιτήσεις του καλαμποκιού σε νερό για μία ικανοποιητική παραγωγή κυμαίνονται από 440-800 λίτρα νερού ανά στρέμμα ανά καλλιεργητική περίοδο.

Το ιδανικό έδαφος για το καλαμπόκι είναι βαθύ, μέσης μηχανικής σύστασης, με καλή στράγγιση και μεγάλη ικανότητα συγκράτησης νερού.  Αυτό όμως, δεν αποκλείει την καλλιέργεια από ένα ευρύ φάσμα τύπων εδάφους, εάν γίνουν οι κατάλληλοι καλλιεργητικοί χειρισμοί.  Επίσης, τα εδάφη που καλλιεργείται το καλαμπόκι θα πρέπει να είναι απαλλαγμένα από άλατα (είναι σχετικά ευαίσθητο) και με pH από ελαφρά όξινο ως ουδέτερο.

Καλαμπόκι και καιρικές συνθήκες ανά στάδιο ανάπτυξης

Η σημαντικότερη περίοδος στην παραγωγή του καλαμποκιού είναι η περίοδος της αναπαραγωγικής φάσης, όταν δηλαδή εμφανίζεται στην κορυφή του φυτού η φόβη (ο φορέας παραγωγής γυρεόκοκκων) που διασπείρει τη γύρη και επικονιάζει τους σπάδικες (ρόκες) που βρίσκονται στο κέντρο του στελέχους.

Η περίοδος αυτή θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από καλή θρεπτική κατάσταση του φυτού, από ξηρό καιρό με ήπιο άνεμο ώστε να έχουμε ενεργούς γυρεόκοκκους, που θα μεταφερθούν ασφαλώς στους σπάδικες και θα γονιμοποιήσουν όλους του μελλοντικούς σπόρους, ώστε να έχουμε άριστη παραγωγή.

Επίσης, πολύ σημαντική περίοδος είναι εκείνη της συγκομιδής όπου απαιτείται ξηρός καιρός ώστε η υγρασία των σπαδίκων να πέσει κάτω του 15%, για μην υπάρχει πιθανότητα μετα-συλλεκτικών προσβολών στην αποθήκευση.

Εχθροί και ασθένειες καλαμποκιού/ αραβοσίτου

Οι κυριότεροι εχθροί και ασθένειες του καλαμποκιού είναι:

  • Εντομολογικοί εχθροί : ο σιδηροσκώληκας, οι αγρότιδες, η διαβρώτικα, η πυραλλίδα, οι αφίδες, οι ακρίδες κ.α.
  • Μυκητολογικές ασθένειες: οι σήψεις φυταρίων, η πράσινη σήψη των σπαδίκων, οι σκωριάσεις κ.α.

Όλες οι παραπάνω προσβολές αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τις οδηγίες των τοπικών γεωπόνων.

Γενικές γεωργικές κατευθύνσεις ανά καλλιέργεια

Σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το meteo.gr

Newsletter meteofarm.gr
Καθημερινή ενημέρωση μέσω email για την πρόγνωση του καιρού στην περιοχή σας.