Τί είναι η αγρομετεωρολογία;

Αγρομετεωρολογία είναι η επιστήμη που ασχολείται με τους παράγοντες του περιβάλλοντος - Θερμοκρασία, Υγρασία και Αέρα - που επιδρούν στη γεωργική παραγωγή και εξετάζει τη διασύνδεσή τους με το περιβάλλον.

Η επίδραση των παραγόντων του περιβάλλοντος παρουσιάζεται σε διάφορες φάσεις της ανάπτυξης του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου και σχετίζονται με τη φυσιολογία, την υγεία, τη διατήρηση του εδάφους και τον εν γένει καθορισμό των μεθόδων αντιμετώπισης των δυσχερειών και προβλημάτων που προκύπτουν.

Παραδείγματα της επίδρασης των αγρομετεωρολογικών παραγόντων στις καλλιέργειες.

Παραδείγματα της επίδρασης των αγρομετωρολογικών παραγόντων είναι πολλά.  Ενδεικτικά αναφέρουμε τα εξής:

  1. η πιθανότητα διάβρωσης των εδαφών από τη βροχή ή την προσθήκη χημικών στοιχείων με τον ίδιο τρόπο,
  2. η περιορισμένη βλάστηση του σπόρου σε ακατάλληλες για αυτόν συνθήκες &
  3. η ανάπτυξη ασθενειών ή εντομολογικών εχθρών επηρεάζεται από τη θερμοκρασία και την υγρασία κ.α.
Δείτε εδώ, πώς επηρεάζουν οι συνθήκες του περιβάλλοντος τις καλλιέργειες.
 
Ροδάκινο - Νεκταρίνι
σιτάρι
Εσπεριδοειδή
κηπευτικά

 

 

Τι προσφέρει η αγρομετεωρολογία;

Η θεωρία της Αγρομετεωρολογίας μας προσφέρει πληροφόρηση για τον τρόπο που σχετίζονται οι αγρομεωρολογικοί παράγοντες με την ανάπτυξη των καλλιεργειών και πως αυτοί μπορούν να προβλεφθούν προς όφελος της παραγωγής.

Τρόποι χρήσης της αγρομετεωρολογίας.

Ο συσχετισμός των αγρομετερολογικών παραγόντων γίνεται με μοντέλα προσομοιώσεων ανάπτυξης του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου και σχετικών δεικτών του περιβάλλοντος που ονομάζονται αγρομετωρολογικοί δείκτες.  Αυτοί σχετίζονται με την κατάσταση που δημιουργούν στο περιβάλλον οι αγρομετωρολογικοί παράγοντες που αναφέρθηκαν πιο πάνω.  Μέσω των αναλυτικών φαινολογικών μοντέλων πρόγνωσης και της αξιοποίησης της πληροφόρησης αυτής, προσφέρονται γεωργικές λύσεις για την αντιμετώπιση των καιρικών συνθηκών.

Ο ιστότοπος Meteofarm.gr επιχειρεί να συνδέσει τους πιο πάνω αναφερόμενους αγρομετεωρολογικούς παράγοντες και την επίδρασή τους στην εξέλιξη των καλλιεργειών της χώρας μας.

Ο ιστότοπος Meteofarm.gr φιλοδόξει να δημιουργήσει μια νέα υπηρεσία προς τους ενασχολούμενους με τη γεωργία, με σκοπό την πρόγνωση των λύσεων που μπορούν να δοθούν στο φυτικό ή το ζωικό κεφάλαιο, με βάση την πρόγνωση των αγρομετωρολογικών παραγόντων και τη χρήση ενός νέου μοναδικού μοντέλου που προέρχεται από την έρευνα Ελληνικών Πανεπιστημίων και Μετεωρολογικών Ινστιτούτων και έχει θεμελιωθεί με πειρατικές μεθόδους.

Αγρομετεωρολογικοί Δείκτες

Ενδεικτικά αναφέρονται ορισμένοι σημαντικοί αγρομετεωρολογικοί δείκτες που χρησιμοποιούνται στην ανάλυση, εκτίμηση και πρόγνωση φαινολογικών σταδίων καλλιεργειών. Ο υπολογισμός των δεικτών αυτών βασίζεται σε συμβατικά μετεωρολογικά στοιχεία. (Δαλέζιος, 2015)

Ημέρα ξήρανσης καλλιέργειας, Έλλειμμα πίεσης υδρατμών, Φωτοθερμική μονάδα, Αθροιστική βροχόπτωση, Φωτοθερμοκρασία, Νυχτοθερμοκρασία, Θερμική μονάδα, Δείκτης βλάστησης κ.α.

Η ανάλυση και ο υπολογισμός των παραπάνω αγρομετωρολογικών δεικτών γίνεται με μαθηματικές εξισώσεις και έπειτα από τον υπολογισμό τους τοποθετούνται σε ειδικά αναλυτικά φαινολογικά μοντέλα που υπολογίζουν με ακρίβεια την ανάπτυξη του φυτικού ή ζωικού κεφαλαίου σε σχέση με τους αγρομετεωρολογικούς παράγοντες.

Γενικές γεωργικές κατευθύνσεις ανά καλλιέργεια

Σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το meteo.gr

Newsletter meteofarm.gr
Καθημερινή ενημέρωση μέσω email για την πρόγνωση του καιρού στην περιοχή σας.