καλλιέργεια αγγουριάς

Το αγγούρι είναι καρπός φυτού της οικογένειας των Κολοκυνθοειδών (όπως το πεπόνι, το καρπούζι και το κολοκύθι). Το αγγούρι καλλιεργείται το καλοκαίρι στην ύπαιθρο και τον υπόλοιπο χρόνο σε θερμοκήπια, γιατί είναι ευαίσθητη στο κρύο. Τα τελευταία χρόνια, καλλιεργούνται πολλά υβρίδια που κατηγοριοποιούνται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, τα μεγαλόκαρπα και τα μικρόκαρπα. Τα μεγαλόκαρπα αγγούρια κατέχουν τη «μερίδα του λέοντος» στην αγορά και το εξαγωγικό εμπόριο.

Καλλιεργητικές φροντίδες/ περιποιήσεις πριν τη σπορά αγγουριού/ Προετοιμασία εδάφους

Η καλλιέργεια απαιτεί πολύ καλή προετοιμασία του εδάφους και απολύμανση του, με χημικά ή καλλιεργητικά μέσα π.χ. η εδαφοκάλυψη με μαύρο πλαστικό πριν τη φύτευση των φυτών το οποίο στρώνεται κατά λωρίδες στις γραμμές φύτευσης, αποσκοπεί στην καταπολέμηση των ζιζανίων.

Σπορά αγγουριού

Ο σπόρος του αγγουριού σπέρνεται σε εξειδικευμένα φυτώρια και τα φυτά που παράγονται μπορεί να είναι αυτόρριζα ή εμβολιασμένα σε ειδικά ανθεκτικά σε ασθένειες υποκείμενα. Η φύτευση γίνεται σε ζεύγη γραμμών ή και απλές γραμμές και κατεύθυνση από Βορρά προς Νότο, κάτω ακριβώς από τα σύρματα στήριξης (στο θερμοκήπιο).

Αποστάσεις γραμμών σποράς

  • Αποστάσεις φυτών μεταξύ του ζεύγους γραμμών 0.80 m.
  • Αποστάσεις μεταξύ δυο διαδοχικών ζευγών 1.50-1.70 m
  • Αποστάσεις φυτών επί της γραμμής 0.50 m

Πυκνότητα φύτευσης

1.600 - 1.700 φυτά ανά στρέμμα, στην ύπαιθρο, ενώ στο θερμοκήπιο είναι μικρότερες οι αποστάσεις φύτευσης, 1.20 x 0.50 m.

Καλλιεργητικές περιοποιήσεις κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας 

Άρδευση και λίπανση αγγουριού

Είναι φυτό με μεγάλες απαιτήσεις σε νερό. Το πότισμα γίνεται με σταγόνες και υπολογίζεται ότι για μία καλλιεργητική περίοδο απαιτούνται περίπου 600 m3 ανά στρέμμα. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στην ποιότητα του νερού ποτίσματος (περιεκτικότητα σε άλατα). Ταυτόχρονα με το πότισμα γίνεται και η λίπανση με υδατοδιαλυτά λιπάσματα.

Κλάδεμα

Η παραγωγή του φυτού αγγουριού έχει πολύ μεγάλη σχέση με το κλάδεμα του. Συνήθως, αφαιρούνται οι πλευρικοί βλαστοί ώστε το φυτό να αναπτύξει ένα κεντρικό δυνατό στέλεχος και να αρχίσει το δέσιμο των καρπών το συντομότερο δυνατό.

Διάρκεια καλλιέργειας, συγκομιδή και αποδόσεις αγγουριού

Διάρκεια της καλλιέργειας στο διαρκεί συνήθως 5-6 μήνες ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς (τιμές καρπού). Ο καρπός συγκομίζεται άγουρος και το κριτήριο της συγκομιδής είναι το μέγεθός του (μεγαλόκαρπα αγγούρια στα 25-30 cm και τα μικρόκαρπα αγγούρια στα 10-15 cm). Η παραγωγή φτάνει στους 2-4 τόνους/στρέμμα στις υπαίθριες καλλιέργειες και στους 8-12 τόνους/στρέμμα στις θερμοκηπιακές.

Εχθροί και ασθένειες αγγουριάς

Το αγγούρι ως φυτό προσβάλλεται από πολλούς εχθρούς και ασθένειες.

Οι κυριότερες είναι:

Εντομολογικοί εχθροί: Αφίδα, Θρίπας, Αλευρώδης, Τετράνυχος, Νηματώδεις

Μυκητολογικές ασθένειες: Περονόσπορος, Βοτρύτης, Ωίδιο, Φουζάριο,Σκληρωτίνια,

Βακτηριολογικές προσβολές: Βακτηρίωση – Μαρασμός του στελέχους.

Ιολογικές προσβολές: Μωσαϊκό του αγγουριού.

Η αντιμετώπιση τους γίνεται χημικά, με καλλιεργητικά μέτρα ή με ανθεκτικά υβρίδια, πάντοτε με εγκεκριμένα σκευάσματα φυτοπροστασίας και σύμφωνα με τις οδηγίες των τοπικών γεωπόνων.

Γενικές γεωργικές κατευθύνσεις ανά καλλιέργεια

Σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το meteo.gr

Newsletter meteofarm.gr
Καθημερινή ενημέρωση μέσω email για την πρόγνωση του καιρού στην περιοχή σας.