καλλιέργεια λεμονιάς

Η Λεμονιά είναι καλλιέργεια που απαντάται σχεδόν σε όλη την Νότια Ελλάδα, με κύριες περιοχές την δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησο. Καλύπτει έκταση περίπου 100.000 στρεμμάτων.

Το χαρακτηριστικό γνώρισμα της Λεμονιάς είναι η εξέλιξη των ποικιλιών που έχει οδηγήσει σε δημιουργία μονόφορων ποικιλιών, δηλαδή που καρποφορούν μια φορά το χρόνο (π.χ. Interdonato), δίφορων που καρποφορούν δύο φορές το χρόνο (π.χ. Eureka) και πολύφορων που καρποφορούν σχεδόν όλο το χρόνο σε τακτά χρονικά διαστήματα (π.χ. Αδαμοπούλου, Ζαμπετάκη).

Καλλιέργεια και εδαφοκλιματικές συνθήκες λεμονιάς

Το κλίμα, το ανάγλυφο εδάφους, η σύσταση του εδάφους και η επάρκεια νερού αποτελούν το φυσικό περιβάλλον της λεμονιάς, καθώς και όλων των εσπεριδοειδών και καθορίζουν την επιτυχία της καλλιέργειας.

Κλιματικές απαιτήσεις

Η Λεμονιά απαιτεί δροσερό περιβάλλον, χωρίς ακραίες θερμοκρασίες. Δεν είναι ανθεκτική στις χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ σε θερμοκρασίες κάτω του μηδενός εμφανίζει μειωμένη παραγωγή και καχεκτική ανάπτυξη. Οι ψυχροί άνεμοι κατά το χειμώνα προκαλούν σοβαρές ζημιές στα νεαρά δενδρύλλια λεμονιάς . Επίσης, οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού σε συνδυασμό με χαμηλά ποσοστά υγρασίας, προκαλούν ζημιές στα φύλλα και τους καρπούς. 

Εδαφικές απαιτήσεις

Η Λεμονιά ευδοκιμεί σε εδάφη μέσης σύστασης, με καλή αποστράγγιση, με χαμηλή αλατότητα και χαμηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο.

Καλλιέργεια και άρδευση λεμονιάς

H Λεμονιά χρειάζεται συχνά ποτίσματα για να εξασφαλίσουμε ικανοποιητική εδαφική υγρασία στο ριζικό της σύστημα. Ειδικά τους θερινούς μήνες απαιτεί επάρκεια νερού, ενώ την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου το πότισμα περιορίζεται. Η ποσότητα κάθε ποτίσματος σχετίζεται με παράγοντες που αφορούν την στράγγιση του εδάφους, την ηλικία των δέντρων, καθώς και τις καιρικές συνθήκες. Ειδικά τα νεαρά δενδρύλλια λεμονιάς, όταν φυτεύονται απαιτούν ικανοποιητικά ποτίσματα για να αναπτυχθεί επαρκώς το ριζικό τους σύστημα και να εκπτύξουν γρήγορα νέα δυνατή βλάστηση.

Λίπανση και καλλιέργεια

H Λεμονιά απαιτεί ισορροπημένες λιπάνσεις πλούσιες σε ιχνοστοιχεία για καλή και ποιοτική παραγωγή. Επειδή οι λεμονιές είναι ιδιαίτερα απαιτητικές σε σίδηρο, χρειάζονται συμπληρωματική λίπανση με χημικό σίδηρο, την άνοιξη και το φθινόπωρο.

Κλάδεμα και καλλιέργεια λεμονιάς

Οι λεμονιές κλαδεύονται από τα μέσα της άνοιξης μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού, σε περίοδο που έχουμε μειωμένη καρποφορία. Διατηρούμε 3-4 κεντρικούς βραχίονες και αφαιρούμε τα εσωτερικά κλαδιά που δεν έχουν επαρκώς αναπτυχθεί ώστε να διαμορφώνουμε το σχήμα και το ύψος του δένδρου (κυπελλοειδές σχήμα) και να επιτυγχάνουμε καλό αερισμό και φωτισμό.

Εχθροί και ασθένειες λεμονιάς

Η πιο σοβαρή μυκητολογική ασθένεια της λεμονιάς είναι η κορυφοξήρα, κατά την οποία παρατηρείται ξήρανση των ακραίων νεαρών βλαστών.

Σημαντικές εντομολογικές ασθένειες της λεμονιάς είναι ο ψευδόκοκκος ή βαμβακάδα, η κόκκινη ψώρα, ο αλευρώδης, ο θρίπας και στις νεαρές λεμονιές ο φυλλοκνίστης . Όλες οι προσβολές θα πρέπει να ελέγχονται από τους τοπικούς γεωπόνους και να γίνονται εφαρμογές σύμφωνα με τις οδηγίες τους και τα εγκεκριμένα σκευάσματα φυτοπροστασίας.

Γενικές γεωργικές κατευθύνσεις ανά καλλιέργεια

Σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το meteo.gr

Newsletter meteofarm.gr
Καθημερινή ενημέρωση μέσω email για την πρόγνωση του καιρού στην περιοχή σας.