καλλιέργεια μανταρινιάς

Η μανταρινιά είναι δένδρο εσπεριδοειδές ανθεκτικό στην ξηρασία. Είναι αειθαλές, και συναντάται συνήθως σε τροπικά και υποτροπικά κλίματα. Καλλιεργείται στα νότια τμήματα της χώρας με κύρια περιοχή την Δυτική Ελλάδα και η έκταση που καλύπτεται ανέρχεται περίπου στα 60.000 στρέμματα.

Καλλιέργεια και εδαφοκλιματικές συνθήκες μανταρινιάς

Η μανταρινιά, συγκριτικά με τα υπόλοιπα εσπεριδοειδή θεωρείται ότι έχει ευρύτερη κλιματική προσαρμοστικότητα. Ακολούθως, θα αναφερθούν οι συνθήκες άναπτυξης της καλλιέργειας της μανταρινιάς.

Κλιματικές απαιτήσεις

Είναι το πιο ανθεκτικό στο κρύο από όλα τα εσπεριδοειδή. Οι καρποί της όμως λόγω του μεγέθους τους και του λεπτού τους φλοιού, αντέχουν λιγότερο στο ψύχος. Καλλιεργείται από παραθαλάσσιες έως και ημιορεινές περιοχές. Η καλύτερη ποιότητα καρπών επιτυγχάνεται, όταν κατά την διάρκεια της άνθησης μέχρι και της ωρίμανσης των καρπών, η θερμοκρασία κυμαίνεται από 24 έως 26˚C.

Εδαφικές απαιτήσεις και λίπανση της μανταρινιάς

Η μανταρινιά ευδοκιμεί σε αμμώδη, γόνιμα, ελαφριά εδάφη. Απαιτεί συνεχή λίπανση , άρδευση και αερισμό. Δεν ανέχεται την ύπαρξη ανθρακικού ασβεστίου, ενώ το pH πρέπει να κυμαίνεται από 5 – 8.

Οι ανάγκες της μανταρινιάς σε θρεπτικά συστατικά είναι πλήρως ισορροπημένες κατά την περίοδο της καρποφορίας και καθορίζονται ύστερα από χημική ανάλυση του εδάφους και των φύλλων.

Καλλιέργεια και άρδευση μανταρινιάς

Η μανταρινιά καλλιεργείται σε ξηροθερμικές περιοχές. Ωστόσο, πριν την εγκατάσταση του οπωρώνα πρέπει να έχει εξασφαλιστεί μόνιμη και ικανοποιητική ποσότητα νερού για άρδευση. Η ποσότητα και συχνότητα ύδρευσης εξαρτάται από τις εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής. Οι καλύτεροι τρόποι άρδευσης είναι με σταγόνες και εκτοξευτήρες χαμηλής παροχής.

Κατά το στάδιο της ωρίμανσης , θα πρέπει να επικρατεί ξηρασία. Διαφορετικά, η υγρασία προκαλεί εμφάνιση της φυσιολογικής ασθένειας, υδαρής κηλίδωσης (κηλίδες στους καρπούς).

Κλάδεμα και καλλιέργεια μανταρινιάς

Η διαμόρφωση του δένδρου αρχίζει από τα 80 εκατ. ύψος ώστε να δοθεί ένα σφαιρικό σχήμα στο νεαρό δένδρο και να διατηρηθεί ως βραχύκορμο. Σε ηλικιωμένα δέντρα εφαρμόζεται το κλάδεμα ανανέωσης με μείωση του μήκους των κεντρικών βραχιόνων με αποτέλεσμα να δημιουργείται νέα κόμη σε 2-3 χρόνια.

Εχθροί και ασθένειες μανταρινιάς

Οι πιο σημαντικές εντομολογικές ασθένειες της μανταρινιάς είναι η Μελίγκρα, η Βαμβακάδα, η Κόκκινη ψώρα και η Μύγα της Μεσογείου.

Επίσης, τα μανταρίνια είναι ευαίσθητα στις απότομες μεταβολές τις θερμοκρασίας με αποτέλεσμα να προκαλούνται σκασίματα και να εμφανίζονται κηλίδες στους καρπούς.

Όλες οι προσβολές θα πρέπει να ελέγχονται από τους τοπικούς γεωπόνους και να γίνονται εφαρμογές σύμφωνα με τις οδηγίες τους και τα εγκεκριμένα σκευάσματα φυτοπροστασίας.

Γενικές γεωργικές κατευθύνσεις ανά καλλιέργεια

Σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το meteo.gr

Newsletter meteofarm.gr
Καθημερινή ενημέρωση μέσω email για την πρόγνωση του καιρού στην περιοχή σας.