καλλιέργεια μηλιάς

Η Μηλιά είναι το πιο διαδεδομένο οπωροφόρο δένδρο παγκοσμίως.  Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής μήλων προέρχεται από επιτραπέζιες ποικιλίες.

Στη χώρα μας καλλιεργούνται 100.000 στρέμματα με μηλιές και είναι η δεύτερη σε έκταση δενδροκομική καλλιέργεια φυλλοφόρων οπωροφόρων μετά το ροδάκινο. Οι μηλεώνες εκτείνονται σε όλη τη χώρα, αλλά κυρίως στους νομούς Ημαθίας, Πέλλας, Καστοριάς, Μαγνησίας, Λάρισας και Αρκαδίας.

Οι ποικιλίες της μηλιάς παράγουν καρπούς διαφόρων χρωμάτων και γεύσεων από κίτρινους (Golden Delicious) έως κατακόκκινους (Red Delicious) ακόμη και καταπράσινους (Granny Smith).

Τρόπος καρποφορίας μηλιάς

Η μηλιά καρποφορεί από άνθη που εμφανίζονται σε επάκριους και πλάγιους μικτούς οφθαλμούς, που όταν εκπτύσσονται την άνοιξη δίνουν βλάστηση μήκους 1 έως 10 εκ. με πλάγια φύλλα και επάκρια άνθη. 

Επικονίαση και γονιμοποίηση μηλιάς

Τα άνθη, γονιμοποιούνται με σταυρογονιμοποίηση και  δίνουν καρπούς. Οι πιο πολλές ποικιλίες της μηλιάς είναι αυτόστειρες και χρειάζονται σταυρογονιµοποίηση, δηλαδή δένδρα που παράγουν γύρη για την γονιμοποίηση των ανθέων των ποικιλιών που φέρουν μόνο θηλυκά παραγωγικά όργανα.

Η γονιμοποίηση γίνεται με τον αέρα και με την παρουσία μελισσών.

Τρόποι πολλαπλασιασμού

Η μηλιά πολλαπλασιάζεται με σπόρο ή με μοσχεύματα και καταβολάδες. Οι ποικιλίες αναπαράγονται μόνο με αγενή πολλαπλασιασμό.  Το δένδρο αποτελείται από δύο μέρη, το υποκείμενο και το εμβόλιο.  Το υποκείμενο περιλαμβάνει το ριζικό σύστημα του δέντρου και τμήμα του κορμού, ενώ το εμβόλιο κυρίως την κόμη του δένδρου που είναι το παραγωγικό μέρος.

Καλλιέργεια και εδαφοκλιματικές συνθήκες μηλιάς

Το κλίμα, το ανάγλυφο του εδάφους, το έδαφος και το νερό αποτελούν το φυσικό περιβάλλον των δέντρων και καθορίζουν την επιτυχία των οπωρώνων.

Κλιματικές απαιτήσεις

Η µηλιά είναι δένδρο κυρίως των ψυχρών και υγρών περιοχών. Έχει ανάγκη δροσερό καλοκαίρι (μέγιστη θερμοκρασία 29oC) και αντέχει στις χαμηλές  θερμοκρασίες µέχρι -40oC.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες είναι απαραίτητες για τη διαφοροποίηση των οφθαλμών της και το δροσερό καλοκαίρι για παραγωγή υψηλής ποιότητας µήλων. Οι κατάλληλες περιοχές για την καλλιέργεια της μηλιάς βρίσκονται κοντά σε θάλασσες, λίμνες και ποτάμια, επειδή εκεί υπάρχει μειωμένος κίνδυνος πρόκλησης παγετού κατά την άνθηση, την περίοδο της άνοιξης.

Σε περιοχές με ανέμους, πρέπει να δημιουργούνται φυτικοί ανεμοφράκτες για την μείωση απώλειας υγρασίας και μηχανικών ζημιών στα δένδρα.

Εδαφικές απαιτήσεις

Η μηλιά ευδοκιμεί σε εδάφη που έχουν οποιαδήποτε σύσταση, αρκεί να αποστραγγίζουν καλά.  Το pΗ του εδάφους πρέπει να βρίσκεται μεταξύ 6,5-7,0.

Η μηλιά παράγει πολύ καλής ποιότητας καρπούς σε περιοχές με μεγάλα υψόμετρα. Έτσι, στις πεδινές περιοχές συνήθως καλλιεργούνται κίτρινα και πράσινα μήλα, ενώ στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές καλλιεργούνται κόκκινα μήλα υψηλής ποιότητας και μεγάλης δυνατότητας συντήρησης στο ψυγείο.

Εχθροί και ασθένειες μηλιάς

Οι βασικές μυκητολογικές ασθένειες της Μηλιάς είναι το φουζικλάδιο, το ωίδιο και η μονίλια.

Οι σπουδαιότεροι εχθροί της μηλιάς είναι η καρπόκαψα της μηλιάς,  οι αφίδες, ο ανθονόμος, οι φυλλοδέτες, οι φυλλορίχτες, η ψώρα του San Jose και ο τίγρης της μηλιάς, κ.α.

Όλες οι προσβολές θα πρέπει να ελέγχονται από τους τοπικούς γεωπόνους και να γίνονται εφαρμογές σύμφωνα με τις οδηγίες τους και τα εγκεκριμένα σκευάσματα φυτοπροστασίας.

Γενικές γεωργικές κατευθύνσεις ανά καλλιέργεια

Σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το meteo.gr

Newsletter meteofarm.gr
Καθημερινή ενημέρωση μέσω email για την πρόγνωση του καιρού στην περιοχή σας.