crops 0000 rice2

Το ρύζι είναι το βασικό στοιχείο της καθημερινής διατροφής για το μισό πληθυσμό της γης, αλλά συγχρόνως ισχυρό σύμβολο ευτυχίας, ευημερίας και γονιμότητας. Η σοδειά του ρυζιού ξεπερνά τα 500 εκατ.τόνους Καλλιεργείται σε διάφορα μέρη του κόσμου όπως την Αυστραλία, την Αίγυπτο αλλά κυρίως σε περιοχές της Ασιατικής Ηπείρου. Το ρύζι παρέχει στον άνθρωπο το 20% της ενέργειας και το 13% των πρωτεϊνών που χρειάζεται ο οργανισμός του.

Στην Ελλάδα το ρύζι καλλιεργείται  κυρίως στους νομούς Θεσσαλονίκης ,Σερρών και λιγότερο στους νομούς Καβάλας, Ημαθίας, Φθιώτιδας, Αιτωλοακαρνανίας, Πιερίας και σε άλλες σποραδικές περιοχές.

Ο βιολογικός κύκλος του ρυζιού κυμαίνεται από 6-8 μήνες ανάλογα με την ποικιλία και τις συνθήκες του περιβάλλοντος.

Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται στη χώρα μας για να ωριμάσουν χρειάζονται 120-150 ημέρες. Πιο διαδεδομένοι τύποι ρυζιού είναι ο indica και ο japonica.

Εδαφοκλιματικές απαιτήσεις ανάπτυξης και παραγωγής ρυζιού

Η μέση θερμοκρασία πρέπει να είναι πάνω από 20°C σε όλη τη διάρκεια του βιολογικού κύκλου. Άριστες θερμοκρασίες ανάπτυξης θεωρούνται από 30-32oC. Αναπτύσσεται ικανοποιητικά σε μεγάλη ποικιλία εδαφών και σε ευρέα όρια pH από 5-7,5 με τα ελαφρώς όξινα να είναι καλύτερα (pH 5,5-6,5).

Το ρύζι έχει μεγάλες απαιτήσεις σε νερό. Ποσότητα 1100-1400 κυβικών μέτρων νερού ανά στρέμμα σε μια καλλιεργητική περίοδο είναι αρκετή για ικανοποιητική απόδοση. Στα αλατούχα εδάφη η ποσότητα νερού που καταναλώνεται είναι μεγαλύτερη από 1300-3600 κυβικά μέτρα ανά στρέμμα.

Η θερμοκρασία του νερού παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του φυτού. Την περίοδο της σποράς πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 12oC και στα επόμενα στάδια μεταξύ 21oC και 30oC. Υψηλότερη θερμοκρασία από 30oC προκαλεί μείωση της απόδοσης. Το ρύζι δεν πρέπει να σπέρνεται μέχρι η θερμοκρασία να αγγίξει τους 15°C. Στην βόρεια Ελλάδα ευνοϊκές συνθήκες για σπορά δημιουργούνται από 1 ως 15 Μαΐου για τον τύπο japonica και από 5 ως 15 Μαΐου για τον τύπο indica. Ο χρόνος συγκομιδής για τις ποικιλίες τύπου indica είναι 35-40 ημέρες μετά την άνθηση και για τις ποικιλίες τύπου japonica είναι 40-45 ημέρες μετά την άνθηση. Η απόδοση της καλλιέργειας κυμαίνεται από τα 750 ως τα 900 κιλά /στρέμμα.

Εχθροί και ασθένειες της καλλιέργειας του ρυζιού

Οι κύριες ασθένειες  που προσβάλουν την καλλιέργεια του ρυζιού είναι οι: η Πυρικουλάρια (Pyricularia oryzae), και η Φουζαρίωση (Fusarium moniliforme, Fusarium sp),.

Οι κυριότεροι εχθροί του ρυζιού είναι: οι Αφίδες και η Σεσάμια.

Όλες οι προσβολές θα πρέπει να ελέγχονται από τους τοπικούς γεωπόνους και να γίνονται εφαρμογές σύμφωνα με τις οδηγίες τους και τα εγκεκριμένα σκευάσματα φυτοπροστασίας.

Γενικές γεωργικές κατευθύνσεις ανά καλλιέργεια

Σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το meteo.gr

Newsletter meteofarm.gr
Καθημερινή ενημέρωση μέσω email για την πρόγνωση του καιρού στην περιοχή σας.