Η Αχλαδιά είναι δένδρο φυλλοβόλο με μεγάλη διάρκεια ζωής και μοιάζει µε τη μηλιά, αλλά με τη διαφορά ότι είναι πιο ορθόκλαδο.
Στην Ελλάδα, η καλλιέργεια της αχλαδιάς είναι διαδεδομένη σε πολλές περιοχές, αλλά συστηματικά καλλιεργείται στην δυτική και κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία και Πελοπόννησο. Η καλλιεργούμενη συστηματικά έκταση φτάνει τα 40.000 στρέμματα.
Η αχλαδιά είναι δένδρο που καρποφορεί σε τρέχουσα βλάστηση από μικτούς ανθοφόρους οφθαλμούς, που έχουν διαφοροποιηθεί την προηγούμενη χρονιά.
Οι ποικιλίες της αχλαδιάς ανάλογα με την εποχή ωρίμανσης διακρίνονται σε φθινοπωρινές (Abate Fetel) και καλοκαιρινές (Κοντούλα, Κρυστάλλι).
Οι ποικιλίες αχλαδιάς συνήθως εμβολιάζονται σε ένα κατάλληλο υποκείμενο που παράγεται με αγενή πολλαπλασιασμό και συνήθως είναι επιλογές κλώνων κυδωνιάς.
Καλλιέργεια και κλιματικές συνθήκες ανάπτυξης αχλαδιάς
Κατά την καλλιέργεια της αχλαδιάς, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή κατά την περίοδο ανθοφορίας του δέντρου την άνοιξη, καθώς τα άνθη της είναι πολύ ευαίσθητα στις χαμηλές θερμοκρασίες.
Κλιματικές απαιτήσεις
Η αχλαδιά ευδοκιμεί σε περιοχές όπου οι μέσες ετήσιες ελάχιστες θερμοκρασίες κυμαίνονται από -29 έως -7oC. Η ελάχιστη μέση θερμοκρασία για την έναρξη της άνθησης είναι οι 9oC. Οι χαμηλές θερμοκρασίες την άνοιξη μπορούν να προκαλέσουν ζημιές στα ανθοφόρα όργανα και κατ’ επέκταση στην παραγωγή. Χαμηλές θερμοκρασίες που μπορούν να προκαλέσουν ζημιά είναι -4 έως -1oC ανάλογα με το στάδιο ανάπτυξης των καρποφόρων οργάνων.
Είναι ανθεκτική και στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού (30 – 35oC). Αποδίδει καλύτερα σε βαθιά εδάφη, καλά στραγγιζόμενα, με ουδέτερο pH ~ 7,5.
Επικονίαση και γονιμοποίηση αχλαδιάς
Είναι είδος σταυρογονιμοποοιύμενο, για το λόγο αυτό είναι αναγκαία η επικονίαση και γονιµοποίηση των ανθέων της από γύρη που παράγεται από επικονιάστριες ποικιλίες οι οποίες φυτεύονται στον ίδιο δενδρώνα.
Η παραγωγή εξασφαλίζεται όταν γονιμοποιηθούν και καρποδέσουν το 8 – 10% των ανθέων. Η επικονίαση επηρεάζεται από τις καιρικές συνθήκες, την ύπαρξη εντόμων επικονιαστών (όπως µέλισσες) και τη συμβατότητα μεταξύ παραγωγικών ποικιλιών και επικονιαστριών ποικιλιών.
Η παραγωγική ζωή της αχλαδιάς υπολογίζεται σε 30 – 40 χρόνια.
Εχθροί και ασθένειες αχλαδιάς
Οι κυριότεροι εχθροί της αχλαδιάς είναι: η καρπόκαψα, η ψύλλα οι φυλλοδέτες, οι αφίδες κ.α.
Οι κυριότερες ασθένειες της αχλαδιάς είναι: οι μονίλια, το φουζικλάδιο, το βακτηρικό κάψιμο, οι σκωριάσεις κ.α.
Όλες οι προσβολές θα πρέπει να ελέγχονται από τους τοπικούς γεωπόνους και να γίνονται εφαρμογές σύμφωνα με τις οδηγίες τους και τα εγκεκριμένα σκευάσματα φυτοπροστασίας.