Η μελιτζάνα (επιστ. Solanum melongena, κοινώς Στρύχνον ή μελιτζάνα) είναι ποώδες, πολυετές φυτό της οικογένειας των Στρυχνοειδών (Solanaceae) και καλλιεργείται για τον ομώνυμο καρπό της.

Σπορά Μελιτζάνας

Η μελιτζάνα σπέρνεται στο σπορείο αρχές με μέσα Μαρτίου. Το βάθος σποράς είναι περίπου 1 με 1,5 εκατοστά. Το σπορείο πρέπει να έχει τουλάχιστον 18-21 οC ώστε να βλαστήσουν οι σπόροι. Όταν τα φυτάρια φτάσουν σε ύψος τα 10 εκατοστά, είναι έτοιμα για μεταφύτευση.

Απαιτήσεις σε έδαφος/ Εδαφικές Απαιτήσεις

Το ιδανικό έδαφος για την καλλιέργεια μελιτζάνας είναι αμμοπηλώδες, πλούσιο σε οργανικές ουσίες και καλά αποστραγγιζόμενο.
Το έδαφος θα πρέπει να έχει pH μεταξύ 5,5 και 8,0.

Απαιτήσεις σε Λίπανση

Η λίπανση της μελιτζάνας πρέπει να είναι ισορροπημένη και πλούσια σε ιχνοστοιχεία. Η μελιτζάνα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στην έλλειψη Μαγνησίου και των ιχνοστοιχείων Ψευδάργυρος, Σίδηρος, Βόριο και Μολυβδαίνιο.

Αποστάσεις φύτευσης

Οι αποστάσεις φύτευσης μεταξύ των γραμμών είναι μεταξύ 60 και 90 εκατοστών, ενώ επί της γραμμής από 45 έως 60 εκατοστά

Καλλιεργητικές Φροντίδες/ Περιποιήσεις

Η μελιτζάνα έχει επιπόλαιο ριζικό σύστημα, και συνήθως στις υπαίθριες καλλιέργειες στηρίζεται με πασσάλους ή πλέγματα ενώ στο θερμοκήπιο, δένεται στο σύρμα στήριξης, όπως η τομάτα.

Απαιτήσεις σε Άρδευση

Η μελιτζάνα είναι ένα φυτό που χρειάζεται πολύ νερό. Το χώμα διατηρείται διαρκώς υγρό για να αποφεύγονται οι συνθήκες στρες

Εχθροί και Ασθένειες Μελιτζάνας

Οι σοβαρότερες μυκητολογικές ασθένειες της μελιτζάνας είναι: Αλτερναρίωση, Βερτισιλλίωση, Βοτρύτης ή Τεφρά σήψη, Κλαδοσπορίωση τομάτας, Περονόσπορος, Ριζοκτόνια και Ωίδιο . Οι σοβαρότεροι εχθροί της είναι: Αγρότιδες ή Καραφατμέ , Αλευρώδης, Άλτης ή Ψύλλος, Αφίδες, Δορυφόρος, Θρίπας και οΚοινός Τετράνυχος
Οι αντιμετώπιση τους γίνεται χημικά, με καλλιεργητικά μέτρα ή με ανθεκτικά υβρίδια, πάντοτε με εγκεκριμένα σκευάσματα φυτοπροστασίας και σύμφωνα με τις οδηγίες των τοπικών γεωπόνων.

Γενικές γεωργικές κατευθύνσεις ανά καλλιέργεια

Σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το meteo.gr

Newsletter meteofarm.gr
Καθημερινή ενημέρωση μέσω email για την πρόγνωση του καιρού στην περιοχή σας.