Η πορτοκαλιά είναι δέντρο αυτογονιμοποιούμενο ευρέως διαδεδομένο στη Ελλάδα κυρίως στο Νότο. Η καλλιέργεια της πορτοκαλιάς καλύπτει εκτάσεις 350.000 στρ. με κύριες περιοχές καλλιέργειας την Λακωνία, την Άρτα, την Ηλεία, τη Μεσσηνία, την Αργολίδα και τη Κορινθία.
Οι παραδοσιακές μεσοπρώιμες κοινές ποικιλίες, Άρτας και Χανίων, ωριμάζουν τον Ιανουάριο, ενώ στις κοινές ποικιλίες ανήκει και η ποικιλία Βαλέντσια που ωριμάζει τέλη άνοιξης και καλοκαίρι. Πολύ διαδεδομένες είναι οι ομφαλοφόρες ποικιλίες, με πιο γνωστή την ποικιλία Μέρλιν, που διακρίνονται καθώς οι καρποί φέρουν ομφαλό, ένα μικρό καρπό στην άκρη, ακριβώς απέναντι από τον ποδίσκο. Επίσης, τα τελευταία χρόνια έχουν εισαχθεί οι ποικιλίες Navel ή Ναβαλίνες με εξαιρετική ποιότητα και απόδοση. Παραδοσιακές ποικιλίες όπως το αιματόχρωμο σανγκουίνι, έχουν περιοριστεί.
Καλλιέργεια της πορτοκαλιάς και εδαφοκλιματικές συνθήκες
Στο περιβάλλον, η πορτοκαλιά απαιτεί ήπιες δροσερές συνθήκες, χωρίς υψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες ή απότομες μεταβολές τους.
Εδαφικές απαιτήσεις
Η πορτοκαλιά ευδοκιμεί σε μέσης σύστασης εδάφη, αμμοαργιλλώδη ή αργιλλοαμμώδη, γόνιμα, βαθιά, με χαμηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο και που διαθέτουν καλή αποστράγγιση.
Κλιματικές απαιτήσεις
Οι δυνατοί άνεμοι, ειδικά οι ψυχροί-βόρειοι, το χαλάζι και το χιόνι προκαλούν μείωση της βλάστησης και της παραγωγής καθώς και υποβάθμιση της ποιότητας των καρπών της πορτοκαλιάς.
Καλλιέργεια και άρδευση
H πορτοκαλιά χρειάζεται συχνά ποτίσματα για να εξασφαλίσουμε ικανοποιητική εδαφική υγρασία στο ριζικό της σύστημα. Ειδικά τους θερινούς μήνες απαιτεί επάρκεια νερού, ενώ την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου το πότισμα περιορίζεται. Η ποσότητα κάθε ποτίσματος σχετίζεται με παράγοντες που αφορούν την στράγγιση του εδάφους, την ηλικία των δέντρων, καθώς και τις καιρικές συνθήκες . Ειδικά τα νεαρά δενδρύλλια πορτοκαλιάς, όταν φυτεύονται απαιτούν ικανοποιητικά ποτίσματα για να αναπτυχθεί επαρκώς το ριζικό τους σύστημα και να εκπτύξουν γρήγορα νέα δυνατή βλάστηση.
Λίπανση και καλλιέργεια πορτοκαλιάς
H πορτοκαλιά έχει ανάγκη από συστηματική λίπανση με τα βασικά στοιχεία (Άζωτο/Φώσφορο/Κάλιο) καθώς επίσης και επάρκεια ιχνοστοιχείων όπως μαγνησίου, σίδηρου και ψευδαργύρου με στόχο την ετήσια πλούσια βλάστηση και καλή παραγωγή.
Κλάδεμα και καλλιέργεια
Το κλάδεμα της πορτοκαλιάς γίνεται από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα τέλη καλοκαιριού, αφού έχει ολοκληρωθεί η καρποφορία των δέντρων. Ο χρόνος του κλαδέματος εξαρτάται από την ποικιλία της πορτοκαλιάς και τις κλιματικές συνθήκες της περιοχής. Στόχος του κλαδέματος είναι να εξασφαλίσουμε καλύτερο αερισμό και φωτισμό, ενώ διατηρούμε το δένδρο σε ένα σταθερό ύψος.
Εχθροί και ασθένειες πορτοκαλιάς
Η πορτοκαλιά προσβάλλεται από αρκετά έντομα όπως από ψευδόκοκκο ή βαμβακάδα, μύγα της Μεσογείου, θρίπας, και ο φυλλοκνίστης στα νεαρά δένδρα, καθώς και από μυκητολογικές ασθένειες όπως η φυτόφθορα. Μεγάλος κίνδυνος για τις πορτοκαλιές είναι ο ιός της τριστέτσας που πρόσφατα εμφανίστηκε και στην Ελλάδα και προσβάλλει πορτοκαλιές που είναι εμβολιασμένες σε υποκείμενο νερατζιάς.
Όλες οι προσβολές θα πρέπει να ελέγχονται από τους τοπικούς γεωπόνους και να γίνονται εφαρμογές σύμφωνα με τις οδηγίες τους και τα εγκεκριμένα σκευάσματα φυτοπροστασίας.